ForX Design Studio

ForX Design Studio

ForX Design Studio
ForX Design Studio
หมายเลขไม่ถูกต้อง กรุณาตรวจสอบรหัสประเทศ รหัสพื้นที่และเบอร์โทรศัพท์
เมื่อคลิก 'ส่ง' ถือว่าฉันได้อ่านและยอมรับ นโยบายความเป็นส่วนตัว รวมทั้งยินยอมให้ข้อมูลถูกนำไปใช้ต่อไป
หมายเหตุ ในอนาคตคุณสามาถยกเลิกการอนุญาตได้ทุกเมื่อด้วยการส่งอีเมลไปที่ privacy@homify.com
ส่งเรียบร้อย!
บริษัทนี้จะตอบโดยเร็วที่สุด!

Baan Klang Suan

Architect’ Firm: ForX Design Studio

A rural home designed for a retired doctor and his
family in the west of Thailand. Situated away from the town, the house only occupies half of the land; leaving the surrounding as green open space with existing coconut and fruit trees which camouflage the house from its setting; blending in architecture with the environment.

The house is two storey with pitched roof and elevated ground floor with all the functional spaces on the upper level of the house as in traditional Thai house which helps reduce heat and protects the house during the flooding season. The idea is then adapted with the use of modern material such as concrete, steel and mix with timber. The overall design is contemporary but still local friendly to its neighbourhood.

The house is design to play with the sense of indoor and outdoor and taking advantage of its rural setting. All the walkways are semi outdoor with changing lighting conditions throughout the day is a transitional space before entering into the house. These slope walkway connects from ground level parking to the bedroom and bathroom on the main floor is also making the house accessible by wheelchairs which might be required in the future.

A courtyard garden on the upper level is the centre of the house to provide green space for the upper level and to create a sense of “ground”. The rooms have fully opened timber swing doors which opens to the terrace which also functions as a semi-outdoor walkway linking two wings of the house and acts as a buffer space between outdoor and indoor spaces and allowing light and breeze into the house.

The two pitched sides, which are the most prominent feature of the house, are north facing with full height glazing on the elevation to bring in natural light throughout the day; reducing the need for artificial lighting. Living area have double volume space with more north facing glazing to bring in extra light and breeze and lower ceiling area with timber cladded ceiling for more intimate feel.

เจ้าของโครงการ : ข้าราชการบำรนาญจ.ราชบุรี
(เจ้าของโครงการประสงค์ให้ลงแบบนี หากว่าไม่ได้ยังไงก็ไม่ระบุได้ครับ)

ออกแบบสถาปัตยกรรม : ForX Design Studio

ออกแบบภายใน : ForX Design Studio

ภูมิสถาปัตยกรรม: ForX Design Studio + Owner

แนวความคิด

ที่พักอาศับยหลังวัยเกษียณ ของนายแพทย์ ที่เลือกสถาณที่ ที่ห่างจากตัวเมือง ที่ดินล้อมรอบด้วยสวนมะพร้าวและสวนผลไม้ พท. ดินขนาด สองไร่ แต่สร้างเพียงครึ่งเดียว เพื่อให้ พท. ที่เหลือเป็นพท.สีเขียว และบ่อน้ำ

เนื่องจากทีพทของที่ดินขนาดใหญ่ การปลูกต้นไม้ขนาดกลางและใหญ่ที่จะปกคลุมบ้านหลังนี้ให้กลืนหายไปกับสภาพแวดล้อม จะถูกปลูกไว้รอบๆตัวบ้าน รวมถึงบ่อน้ำขนาดใหญ่เพื่อให้สร้างความชุ่มชื้นให้กับผู้อยู่อาศัยและเป็นแหล่งน้ำสำหรับรดน้ำต้นไม้รอบๆบ้าน ตามวิถีการพึ่งพา

ตัวบ้านเป็น บ้านสองชั้น ยกใต้ถุนสูง ตามวิถีไทย และเพื่อหลีกเลี่ยงน้ำท่วมพื้นที่ใช้สอยส่วนใหญ่ถูกยกไปไว้ชั้นสอง แต่แน่นอนว่าไม่ลืมที่จะนึกถึงเวลาเจ็บป่วย พื้นที่บ้านทั้งหมด ถูกเชื่อมด้วยทางลาดตั้งแต่ทางขึ้นที่จอดรถ จนไปถึงห้องนอน รวมถึงห้องน้ำ เพื่อให้สามารถใช้รถเข็นและเตียงผู้ป่วยได้ในยามฉุกเฉิน

สวนกลางบ้านชั้นสอง ก็ถูกออกแบบมาเพื่อเชื่อมพื้นที่สีเขียวจากบริเวณโดยรอบ กับพท. กลางบ้าน รวมทั้งยังทำให้ทั่วทุกพท.ในบ้าน ได้รับอากาศธรรมชาติ พัดผ่านตลอดทั้งวัน ห้องน้ำทุกห้องจะออกแบบให้มีแสงธรรมชาติส่องเข้ามาถึง

เฟอร์นิเจอร์ลอยตัวถูกเลือกใช้มากที่สุดเพื่อให้เกิดความง่ายในการเปลี่ยนแปลงพท.ใช้สอย ไม่ยึดติดกับพท.ใดพท.นึง เพราะทุกพท. จะได้รับ วิวที่เห็นพท.สีเขียวรอบๆได้เท่ากันหมด

Admin-Area