Przed i po: od zaniedbanego strychu do stylowego loftu

ร้องขอการเสนอราคา

หมายเลขไม่ถูกต้อง กรุณาตรวจสอบรหัสประเทศ รหัสพื้นที่และเบอร์โทรศัพท์
เมื่อคลิก 'ส่ง' ถือว่าฉันได้อ่านและยอมรับ นโยบายความเป็นส่วนตัว รวมทั้งยินยอมให้ข้อมูลถูกนำไปใช้ต่อไป
หมายเหตุ ในอนาคตคุณสามาถยกเลิกการอนุญาตได้ทุกเมื่อด้วยการส่งอีเมลไปที่ privacy@homify.com

Przed i po: od zaniedbanego strychu do stylowego loftu

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
โดย A54Insitu
Loading admin actions …

Mieszkanie, które będziemy dzisiaj mieli przyjemność zobaczyć, znajduje się na najwyższym piętrze budynku zabytkowej kamienicy w hiszpańskiej Saragossie. Przed remontem ten przestronny strych bardziej przypominał krajobraz rodem z filmu grozy niż wygodne i nowoczesne wnętrze. Klaustrofobiczne, spadziste dachy, odrapane ściany, gołe mury i popękane okna – oto jak prezentował się ten zabytkowy strych. Wszystko zmieniła interwencja profesjonalistów z miejscowej pracowni architektonicznej A54insitu. Zobaczcie jak stary strych zmienia się nie do poznania i zyskuje dzięki temu całkiem nowe życie.

​Przed: geometria przestrzeni

โดย A54Insitu

Mimo że w dzisiejszych czasach poddasza są często i chętnie wykorzystywaną przestrzenią mieszkalną, to strychy znajdujące się w starych budynkach nie były projektowane z takim zamysłem. Szczególny kształt dachów spadzistych jest powodem wielu architektonicznych ograniczeń, a także częstą przeszkodą w prawidłowym oświetleniu przestrzeni. Widoczny na zdjęciu strych, którego metamorfozę prezentujemy, niczym nie różnił się od innych wnętrz tego typu. Przed architektami z A54insitu stanęło więc nie lada zadanie: w jaki sposób można zorganizować tę kanciastą przestrzeń i przekształcić ją w stylowe i funkcjonalne wnętrze?

​Przed: opłakany stan

โดย A54Insitu

Problematyczny kształt nie był jedynym problemem tego strychu. Wszechobecne łuszczenia, pęknięcia i wilgoć, stare materiały i ich kiepska konserwacja sprawiały, że poddasze to zupełnie nie nadawało się do mieszkania. Całe wnętrze wymagało więc generalnego remontu: ściany, podłogi, sufit  – wszystkie powierzchnie trzeba było odpowiednio wymienić i zaizolować.

​Po: salon

โดย A54Insitu

Efekty metamorfozy są niesamowite! Można by pomyśleć, że znajdujemy się w zupełnie innym miejscu. Główna część strychu – widoczna wcześniej na zdjęciach sprzed remontu – stanowi teraz serce domu, czyli otwartą i przestronną część dzienną. Ściany i sufit zostały pomalowane na biało, w przeciwieństwie do konstrukcji z drewnianych belek, która teraz stanowi zabytkową i klimatyczną ozdobę wnętrza. Miejsca otworów okiennych nie zmieniono, ale projekt został poprawiony tak, aby do wnętrza wpadało jak najwięcej naturalnego światła. Na podłodze ułożono drewniane panele, co do daje odrobiny ciepła całej aranżacji. W projekcie uwzględniono także system grzewczy i klimatyzację, jako że poddasza są wyjątkowo podatne na zmiany temperatur na zewnątrz.

​Po: kuchnia

โดย A54Insitu

W związku z ograniczoną powierzchnią i niskimi stropami całość części dziennej postanowiono zaaranżować w otwartym stylu charakterystycznym dla mieszkań typu Loft. Zrezygnowano więc z tradycyjnego podziału pomieszczeń, zbędnych ścian działowych oraz drzwi.  Zamiast tego, poszczególne przestrzenie  oddzielone są od siebie w sposób bardziej naturalny i z uwzględnieniem funkcji, które pełnią. Widoczna na zdjęciu kuchnia jest otwarta na salon. Granicę pomiędzy obiema strefami wydziela kuchenna wyspa, która od drugiej strony służy także jako niewielki stolik barowy do spożywania szybkich posiłków.

​Po: sypialnia

โดย A54Insitu

Sypialnia, dzięki oknom tradycyjnym i połaciowym, jest pełna światła i wydaje się przez to bardzo jasna i przestronna. Także to pomieszczenie jest otwarte i od reszty wnętrza nie oddziela go ani ściana ani drzwi. Aby stworzyć wrażenie intymności i zapewnić tej strefie więcej prywatności, projektanci stworzyli konstrukcję z ceglanej kolumny i szafy, która nie tylko optycznie dzieli przestrzeń, ale ma także zastosowanie praktyczne. Jej usytuowanie jest na tyle strategiczne, że kryje wnętrze sypialni od niepożądanej eskpozycji.

​Po: łazienka

โดย A54Insitu

Z sypialni mieszkańcy loftu mają bezpośredni dostęp do łazienki. Jej powierzchnia rozciąga się wzdłuż kuchni i jest ona jedynym odseparowanym i zamkniętym pomieszczeniem prezentowanego dzisiaj mieszkania. Sama łazienka dzieli się na dwie części: pierwszą w której znajduje się umywalka i pralka oraz drugą z toaletą i prysznicem.

​Po: prysznic

โดย A54Insitu

Łazienka jest pomieszczeniem, w którym nie ma okien, aby więc umożliwić wprowadzenie do niej naturalnego światła, pomiędzy łazienką a kuchnią utworzono podłużne okno, które bez problemu można zasłaniać i odsłaniać w razie potrzeby. Aby w pełni wykorzystać powierzchnię podłużnego pokoju na jego samym końcu umiejscowiono dużą i wygodną kabinę prysznicową.

Zastanawiasz się jak urządzić mieszkanie na strychu? W tym Katalogu Inspiracji znajdziesz wiele praktycznych wskazówek i rad: Jak urządzić mieszkanie na poddaszu?

โดย Casas inHAUS โมเดิร์น

ต้องการความช่วยเหลือสำหรับโปรเจคของคุณ?
ติดต่อเราได้เลย

ค้นพบแรงบันดาลใจให้บ้านของคุณ